Ik ben geïnteresseerd in Shaolin Kung Fu, maar ben ik wel geschikt?

Tegenwoordig hebben wij de luxe en het gemak om een bepaalde stijl, verdedigingskunst of sport te beoefenen. Als wij om ons heen kijken, hebben wij een grote keuze uit verschillende scholen en stijlen. In de huidige maatschappij mogen wij van geluk spreken, dat wanneer iemand iets niet bevalt dit vaak in een handomdraai ingeruild kan worden. Zo gebeurt dat tegenwoordig helaas ook te vaak met de verschillende krijgskunsten. Of dat nu Shaolin Kung Fu is, een andere stijl kung fu of een andere traditionele krijgskunst (Silat, Muay Boran, Eskrima, etc.).

Beginners tijdens een Shaolin workshop
Deelnemers van een Shaolin workshop

Vragen?

Wat maakt Shaolin Kung Fu nou zo bijzonder in jouw ogen? En waarom trekt het jou zo aan? Zijn het de vormen? De techniek? De motoriek? Of geniet acrobatiek meer de voorkeur?

De zoektocht op het antwoord begint bij jezelf. Er zijn een aantal vragen, die je eerst aan jezelf zou moeten stellen en op een rijtje dient te zetten:

Shaolin discipel 34e generatie Tang Jin Wu
Shaolin discipel 34e generatie Tang Jin Wu

1. Wat verwacht je zelf?

In principe is iedereen geschikt voor welke vechtkunst dan ook, met een juiste (positieve) instelling, dosis portie geduld, discipline en volharding kan opbrengen. En niet te vergeten respect.

2. Wat wil ik ermee?

Kijk naar je eigen kunnen, grenzen verleggen kan iedereen. Maar wat is mijn doel? Wil ik puur recreatief bezig zijn, voor pure ontspanning, meer lichaamsbeweging, mentale verbetering, gezondheid, zelfvertrouwen, zelfverdediging, zelfdiscipline, noem maar op. Wil ik echt leren vechten of ga ik meer voor de achterliggende gedachte?

3. Hoever kan en wil ik gaan?

Vergeet echter ook niet dat de gedachte van Shaolin Kung Fu ooit is ontwikkeld als krijgskunst, met gevaarlijke technieken, waarbij met beheersing, discipline, respect en vooral hard wordt getraind. Omdat het tegenwoordig haast niet meer de noodzaak is om jezelf in een gevecht te begeven, is het niet meer een noodzaak hiervoor te trainen. Het doel van merendeel van trainingen binnen diverse clubs kunnen gericht zijn op sportief gebied (uitzonderingen daargelaten), maar met dezelfde onderliggende gedachte van Kung Fu. Gezondheid en sportiviteit zijn hier uitgangspunt.

Echt vechten

Indien je op zoek bent naar een vechtstijl die meer in de richting van ‘echt vechten’ gaat (of weerbaarheid), dien je goed te onderzoeken of deze club jou dat kan bieden. Uiteraard zorgt vechtsport (contact of non-contact) wel voor de nodige zelfvertrouwen bij de persoon. Pas alleen op dat je niet naast je schoenen gaat lopen.

Beginnersfouten

Een veelgemaakte beginnersfout is vaak, dat zij de snelle, strakke vuistvormen en prachtige sprongen zien (tijdens een Shaolin monnikenshow of YouTube) en deze uiteraard binnen ‘no-time’ willen leren. De gedachte erachter is mooi, maar helaas vaak teleurstellend. Een vorm kan iedereen zo leren, maar willen zij de technieken en vormen op de juiste manier leren, dan vergeten zij vaak dat het jarenlange training, geduld en volharding vereist. Wie overigens denkt dat ie na het lopen van een vorm, ook heel erg bedreven is in het echte gevecht, heeft te veel films gekeken, vergeet dat maar.

Maar waarom dan vormtrainen?

Met een vorm train je conditie, gezondheid, behendigheid, coördinatie, motoriek en het is fun.

Hu (Tijger)
Kung Fu Tijger stijl

De antwoorden

Het antwoord op de vraag of Shaolin Kung Fu geschikt is, is tweeledig:

1. Allereerst dient de persoon fysiek geen ernstige fysieke of mentale belemmeringen te hebben (dan nog is het niet onmogelijk, maar speciale aandacht is dan vereist). Hoewel er verhalen de ronde doen, dat intensieve training lichamelijk klachten hebben doen minderen en in bepaalde gevallen zelfs hebben doen verdwijnen (uiteraard ook afhankelijk van het type soort klacht), hoeft dit helaas niet voor iedereen zo te zijn.

2. Daarnaast is het noodzakelijk om de wil te hebben om je aan te kunnen passen aan de (Shaolin) Kung Fu cultuur, haar manier van training (en dus niet andersom) en deze cultuur te leren begrijpen. Men zal bijvoorbeeld moeten kunnen opbrengen om met discipline, respect en volharding te kunnen trainen.

Men dient zich dus vooral af te vragen of men zich op mentaal vlak kan aanpassen aan de traditionele wijze van denken en doen binnen Shaolin Kung Fu (dit geldt overigens voor alle Kung Fu stijlen en andere vechtkunsten).

In principe is Shaolin Kung Fu voor iedereen geschikt, maar ben jij geschikt voor Shaolin kung fu?

Hopelijk ben je aan het einde van deze zoektocht een stukje wijzer geworden.

Ma bu (Paardenstand)
Ma bu (Paardenstand)

< Vorig artikel > < Waar kan ik les krijgen? >

You might also enjoy: