Chinese stempel

Wanneer ‘kwam’ Shaolin Kung Fu naar Nederland en wanneer nam de bekendheid toe?

In de Nederlandse Shaolin cultuur zijn een aantal mijlpijlen geweest.

De pioniers

In afgelopen 30 jaar was Shaolin Kung Fu nooit zo bekend en populair geweest als tot op heden. Talloze factoren hebben tot deze huidige bekendheid en populariteit bijgedragen. Hierbij kun je denken aan het handjevol personen, dat begin der jaren 80 en 90 een grote passie hadden (en nog steeds hebben) voor Shaolin Kung Fu en vele malen richting de Shaolin Tempel in China zijn vertrokken om daar de ‘kunst’ te leren. Zij die hier in Nederland (en België) kleine schooltjes stichtten om de krijgskunst te verspreiden. Maar ook de ontwikkeling van internet en filmpjes. De toegankelijkheid van China voor toeristen en trainingsmogelijkheden in China.

Pagode in de buurt van de Shaolin Tempel
Pagode in de buurt van de Shaolin Tempel

De comeback van de Shaolin Tempel

Vooral dankzij de reeks van Shaolin Tempel films met in de hoofdrol Jet Li begin jaren 80, werd de aandacht na vele jaren van verwaarlozing weer gevestigd op de Shaolin Tempel en haar legendarische geschiedenis (m.n. door de Chinese regering zelf). In de jaren 90 werd de bekendheid van Shaolin wederom vergoot door de vele shows en Shaolin monniken tours door Europa, waaronder in 1994 een show van een afvaardiging van 25 Shaolin vechtmonniken van de Shaolin Tempel onder de naam: Night of Shaolin. Dit was 1 van de eerste tours van de Shaolin Monniken, die toen (vanwege de toen nog zeer grote onbekendheid in het Westen) nog iets heel mysterieus met zich meebrachten. Deze show is daarna nog vele jaren lang op Eurosport herhaald.

Eerste Shaolin Tempel Kung Fu school in Nederland

De oprichting van de 1e Shaolin Tempel Gong fu school in Utrecht in 1995 door Joost Warsanis (oprichter van Shaolinbond – www.shaolinbond.nl), maakte het voor geïnteresseerden mogelijk om voor het eerst kennis te nemen in Nederland van de Shaolin krijgskunst.

Joost Warsanis
Joost Warsanis

Shaolin Monnik Shi Xing Peng

Uiteindelijk komt voor velen hun droom in 1996 tot werkelijkheid, namelijk de komst van een hedendaagse Shaolin vechtmonnik in Nederland en België. Zij kregen nu de kans en gelegenheid om de krijgskunst te leren van de 32e generatie Shaolin vechtmonnik, genaamd Shi Xing Peng. Hij sprak overigens geen woord Nederlands of Engels. Het praten ging vaak letterlijk met handen en voeten.

Shi Xing Peng
Shi Xing Peng

Mede dankzij zijn komst (hij verbleef uiteindelijk ongeveer 5 jaar in Nederland), heeft de populariteit van Shaolin Kung Fu in Nederland een positieve stimulans gekregen.

Shaolinbond Nederland

De bekendheid en toename aan populariteit van Shaolin Kung Fu in Nederland wordt door de oprichting van Shaolin Bond Nederland in het jaar 2000 bekrachtigd. De Shaolin Bond is een overkoepelende rijkserkende organisatie voor Shaolin kung fu scholen. Ze organiseert ieder jaar het Shaolin Open toernooi gehouden, waarbij zowel Nederlandse en internationale Shaolin Kung Fu beoefenaars aan kunnen deelnemen. Het is een open evenement en is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Demogroep uit Nederland
Demogroep uit Nederland

De groeiende populariteit van Shaolin

Ook onder de niet-traditionele vechtsportbeoefenaars groeit de populariteit van Shaolin Kung Fu nog steeds. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de diversiteit van de kunst, zoals het sportieve en non-contact element.

Kung Fu meesters uit China

34e generatie Shaolin discipel Shi Yan Qiang
34e generatie Shaolin discipel Shi Yan Qiang

Nederland wordt nog vrijwel ieder jaar bezocht door diverse Shaolin Kung Fu leraren en instructeurs, die enthousiaste beoefenaars graag de kans geven om onder hun begeleiding het Shaolin Wushu verder te ontwikkelen via workshops

Groepsfoto seminar Zhang Li Peng
Groepsfoto seminar Zhang Li Peng

De Nederlandse televisie omroep VARA heeft in het verleden (mei 2005) in het programma Vara-Live ook aandacht besteed aan de Shaolin krijgstkunst.

De Nederlandse Shaolin cultuur

Ook vandaag de dag wint Shaolin Kung Fu nog steeds aan populariteit, zowel onder de jongere als onder de oudere generatie.

< Terug > < Lees hier over de 1e Shaolin Kung Fu monnik in Nederland >

You might also enjoy: